Deelmassages/ Triggerpointtherapie/Myofascial Release

Waar heb je pijn?

Bij de deelmassage wordt niet het gehele lichaam gemasseerd maar wordt de nadruk gelegd op gebieden waar jij klachten hebt. Dit kan je rug-nek-schouder gebied zijn, maar ook je kuiten of je hamstrings. Bij deze massage staat communicatie voorop. Vaak heb je ergens pijn maar zit de daadwerkelijke oorzaak van de pijn ergens anders. Voor mij betekent dit een hoop voelen, kijken en vragen. Het is dus niet te vergelijken met een ontspanningsmassage waarbij de nadruk juist ligt op rust en stilte. Bij deze klachtgerichte massages maak ik gebruik van technieken uit de Triggerpointtherapie en Myofasciale therapie.

Triggerpointtherapie

triggerpointTriggerpoints spelen bij pijnklachten een belangrijke rol. Een triggerpoint is een lokale verkramping in een spiervezel en kan soms aanvoelen als een knoopje of rijstkorrel. Door deze verkramping is de spiervezel verkort waardoor er spanning ontstaat op de naastgelegen gewrichten, wat leidt tot pijn en stijfheid. Een triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied dat soms ver van het triggerpoint zelf af kan liggen. Je hebt bijvoorbeeld pijn aan de buitenkant van je bovenarm, maar het het triggerpoint dat het veroorzaakt, ligt achter op de rug op het schouderblad. Masseren van de pijnlijke plek zou in dit geval niks opleveren aangezien de spieren op deze plek niet verkort zijn. Het triggerpoint op het schouderblad moet aangepakt worden zodat er niet meer wordt getrokken aan de spieren in de bovenarm. Het kan dus een hele zoektocht zijn om de “plaats des onheils” te vinden, maar als deze eenmaal gevonden is, dan is de kans groot dat je binnen een paar behandelingen van de ergste pijn af bent.

Thuis aan de slag met triggerpoints

Het mooie bij Triggerpointtherapie is dat je er thuis ook mee aan de slag kunt. Is het triggerpoint gelokaliseerd en behandeld, dan krijg je instructies mee hoe je het triggerpoints thuis zelf verder kan behandelen met bv een bal. Deze thuisbehandelingen ondersteunen de behandelingen in de praktijk en kunnen ertoe leiden dat je pijnklachten sneller verminderen. Daarnaast maakt het jou meer bewust van je lichaam. Bij het eventueel terugkomen van de pijnklachten weet je wat je moet doen om zo snel mogelijk weer van de pijn af te zijn.

Myofascial Release

Fascia zou je kunnen zien als de verbindende structuur in je lichaam. Het verbindt de verschillende lagen met elkaar. Het is een soort lijm dat de boel bij elkaar houdt, maar tevens ook van elkaar scheidt. Het zit in en om spieren, botten, huid, organen enz. Myofascia bevindt zich in en om spieren (myo=spier), verbindt spieren met elkaar tot spierketens, en kan net als spieren aanspannen (hard worden). Myofascia speelt hierdoor een belangrijke rol bij het bepalen van onze houding en ons bewegingsgevoel.

Nu je dit weet, kan je je voorstellen dat spanning in myofascia kan leiden tot pijn, stijfheid en een beperking in je bewegingsvrijheid. Ergens in je lichaam ontstaat een trekkracht door gespannen myofascia en hierdoor komt de hele spierketen onder spanning te staan. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar welke spieren met elkaar verbonden zijn, hieruit de zogenoemde “anatomy trains” ontstaan (ontwikkelt door Thomas Myers). Zo loopt er een “anatomy train” aan de achterkant van het lichaam die de tenen met de achterkant van het hoofd verbindt. Deze keten aan spieren zorgt ervoor dat je niet naar voren valt. Ook zit er een keten aan de voorkant van het lichaam. Deze zorgt er juist weer voor zorg dat je niet naar achteren valt.

Bij Myofascial Release kijken we dus ook naar omliggende structuren en staren we ons niet blind op de plek die pijn doet. Net als bij de Triggerpointtherapie dus! Door (diepe) strijkingen te combineren met het bewegen van de spier(en,) proberen we de fascia én spier weer ontspannen en los te krijgen.

Technieken vanuit de Triggerpointtherapie en Myofascial Release kunnen in één behandeling gecombineerd worden. Hierdoor kunnen we de pijnklacht nog effectiever aan pakken.

Referentie: J.Earls/T. Myers; Handboek Fascial Release Therapie-Voor een lichaam in balans