Cupping en Cellulite


Het verschil tussen Cellulitis en Cellulite

Veel mensen gebruiken het woord cellulitis als ze cellulite bedoelen. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie van het onderhuids bindweefsel. Roodheid, zwelling, pijn en soms koorts zijn de kenmerkende ontstekingsverschijnselen van Cellulitis. Heb je Cellulitis dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven.
Cellulite is de bekende “sinaasappelhuid”. Bij cellulite is de structuur van het onderhuids vet veranderd en zijn de welbekende bobbeltjes en kuiltjes in de huid zichtbaar. Cellulite komt vooral voor op plaatsen waar relatief veel onderhuids vetweefsel zit zoals billen, heupen, bovenbenen en bovenarmen. Het is een onschuldige aandoening die echter wel pijnlijk kan aanvoelen. Cellulite is geen medische aandoening en er is dan ook geen medicijn om van cellulite af te komen. Gelukkig zijn er wel manieren om cellulite te verminderen waarover hieronder meer.

Kenmerken Cellulite

Cellulite komt in meer of mindere mate voor bij de meerderheid van de vrouwen. In het 1e stadium ziet de huid er glad en egaal uit, behalve als je er in knijpt, dan zie je oneffenheden. In het 2e stadium voelt het gebied hard aan en is het bij aanraking pijnlijk. Als je ligt zie je niks, zodra je gaat staan zie je de bobbeltjes en kuiltjes in de huid. Cellulite in het 3e stadium is moeilijk te behandelen en is zowel bij staan als liggen zichtbaar. Het gebied voelt als een harde klont en zal al naar gelang de duur van de verstopping bij aanraking minder pijnlijk aanvoelen.

Hoe kan Cellulite ontstaan?

Verstopte, samengeklonterde vetcellen, ophopingen van vocht en afvalstoffen, verklevingen van de huidlagen en verslapping van de huid zorgen voor het onregelmatige huidoppervlak die zo kenmerkend is voor cellulite. Vaak voelen de gebieden koud aan en bruinen niet snel door de zon. Overgewicht speelt overigens geen rol bij het ontstaan van cellulite.

Een slechte bloed- en lymfecirculatie kan ertoe leiden dat op diverse plaatsen in het lichaam ophopingen van vocht en afvalstoffen ontstaan. Als afvalstoffen niet tijdig worden afgevoerd kunnen zij een dikke brij vormen die tussen de vetcellen van de onderhuid blijft hangen. Het intercellulaire vocht (dit is het vocht dat zich in het weefsel tussen de cellen bevindt) hoopt zich op en wordt vervolgens een slijmerige drap die de vetcellen aan elkaar doen plakken. Door dit plakken vormen de vetcellen een soort trosjes die de huid naar buiten drukken. De trosjes worden steeds groter en onregelmatiger van vorm door de groei van de vetcellen, en vormen na enige tijd een soort plakken. De bloedvaten en zenuwuiteinden in de lederhuid en onderhuid worden door de groeiende trosjes afgekneld waardoor de huid koud en pijnlijk aanvoelt.

Bij verkleving plakken de opperhuid, lederhuid en onderhuid aan elkaar. Aangezien de vetlaag, gelegen in de onderhuid, ook nog eens verkleefd is met de spieren doet beweging pijn. Verklevingen komen vooral voor op de billen, heupen en dijen.

Verslapping van de huid kan aangeboren zijn maar kan ook komen door zwangerschap of levensstijl (weinig lichaamsbeweging, alcohol, geraffineerde suikers). Een ernstig verslapte huid is dikwijls niet te herstellen.

Hoe cupping kan helpen bij het verminderen van cellulite

Op de pagina “Cupping” kan je veel informatie vinden over cupping. Hieronder nog beknopt de voordelen en waarom cupping kan helpen bij het verminderen van cellulite:

 • Verbetering bloedcirculatie
  – Verbeterde aanvoering van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen
  – Verbeterde afvoer van afvalstoffen waardoor het weefsel ontgift
  – Vetcellen zullen in omvang krimpen
 • Effecten op het lymfestelsel
  – Openen geblokkeerde/slecht functionerende delen lymfestelsel
  – Stagnerende weefselvocht wordt gedraineerd; oedeem in cellulite laag wordt verminderd
  – Toename lymfatische stroom ontgift het weefsel
 • Effecten op het bindweefsel
  – Fibroblastcellen worden geprikkeld om collageen en elastine te maken. Het bindweefsel wordt zachter en meer elastisch. Dit leidt tot verbetering van de huidspanning en textuur.

Cupping in de massagepraktijk èn thuis

De cups en de oliën die ik gebruik in de massagepraktijk zijn ook te bestellen voor thuis zodat je zelf aan de slag kan om je cellulite te verminderen en je het resultaat van de praktijkbehandelingen vast kan houden. De gebruikswijze van de cups is eenvoudig. Dagelijks je probleemzones 8 minuten masseren met de cups kan je huidstructuur aanzienlijk verbeteren.

Voordeel van de Bellabaci cups is dat je de zuigkracht zelf kunt reguleren, het is maar hoe hard je er in knijpt. Bouw de zuigkracht langzaam op, de massage moet niet extreem pijnlijk aanvoelen. In het begin zal het wat gevoelig zijn, zeker de binnenkant van de bovenbenen, maar je zult merken dat je de zuigkracht gaandeweg kan opvoeren zonder dat het oncomfortabel aanvoelt. Zorg bij het masseren dat je genoeg olie gebruikt zodat de cup soepel over je huid beweegt (gebruik geen minerale oliën of lotions, zoals bv vaseline, hierdoor worden de cups aangetast. Gebruik bij voorkeur plantaardige oliën of lotions). Masseer ook altijd naar je hart en richting de lymfeknopen (voor de benen, heupen en billen zijn dit de lymfeknopen in de liezen of hoog in de heup).

Voordat je thuis begint, is het aan te raden om een paar behandelingen in de massagepraktijk te ondergaan. Ten eerste kan je bepalen of cupping een geschikte methode is voor jou, welke cups bij jou passen (groot/klein, hard/zacht) en kan ik je instructies en tips geven wat betreft het gebruik van de cups.

AFSPRAAK MAKEN? BEL 06-81387993 OF MAIL NAAR MASSAGE@LEERINGENPARTNERS.NL