Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Het doel en bij welke indicaties?

Verhoogde spanning (cq verklevingen) in ons onderhuids bindweefsel kunnen de oorzaak zijn van veel van onze hedendaagse klachten. Bindweefselmassage is erop gericht om dit weefsel soepeler en zachter te maken waardoor pijn vermindert of verdwijnt en/of de bewegingsvrijheid toeneemt.
Bindweefselmassage kan voor verschillende klachten (indicaties) worden ingezet. bv bij aandoeningen van het bewegingsapparaat (bv rugpijn, schouderpijn etc), gewrichtsproblemen, hoofdpijn en migraine, maag-darm aandoeningen. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij het verzachten van littekens.

Kan pijnlijk zijn

Bij deze massagevorm worden technieken gebruikt waarbij de huid en het onderhuidse bindweefsel worden gerold en opgepakt. Op plekken waar verhoogde spanning is, kan er een scherpe pijn voelbaar zijn. Deze technieken verbeteren de doorbloeding van de huid en het onderhuidse bindweefsel waardoor spanning en/of verklevingen in het bindweefsel verminderen. Daarnaast worden de zenuwuiteinden die zich in het bindweefsel bevinden geprikkeld waardoor de massage kan inwerken op andere delen (bv inwendige organen) van het lichaam.

Aan de samenhang tussen onderhuids bindweefsel, het zenuwstelsel en de inwendige organen ontleent bindweefselmassage zijn werking.

Frequentie en mogelijke reacties na afloop

Het resultaat van deze massagevorm is afhankelijk van de frequentie van de behandelingen en de tussenpozen die tussen de behandelingen zitten. Net losgemaakt bindweefsel heeft namelijk de neiging om weer snel te verkleven. Voor het meest optimale resultaat is het het best om een aantal korte sessies kort op elkaar te plannen.

Na de behandeling kan je een vermoeid en loom gevoel hebben, het lichaam is bij deze massage behoorlijk geprikkeld en dat kan je na afloop merken. Plan dus na de massage een rustpunt in. Soms kan je ook een beurs gevoel of blauwe plekken hebben, maar dit trekt meestal na een dag of twee weg. Drink ook voldoende water om afvalstoffen snel af te voeren.

Daarnaast kunnen er ook orgaanreacties zijn: bv een hongergevoel, veel plassen, het stimuleren van de stoelgang of een onverwachte menstruatie.

Waar zit het en welke soorten zijn er?Bindweefsel

Het lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit bindweefsel. Het is overal in ons lichaam te vinden en heeft diverse belangrijke functies. Zo geeft het ons lichaam steun en vorm, omhult het spieren, verbindt het lichaamsdelen/organen met elkaar en speelt het een rol bij de stofwisseling, wondheling en afweer.

Losmazig bindweefsel kan van vorm veranderen, bevat veel vloeistof en dient vaak als vulweefsel, bijvoorbeeld als vulling tussen de organen. Een speciale vorm van losmazig bindweefsel is vetweefsel. Op plaatsen waar het bindweefsel een wat lossere structuur heeft, kan zich vet verzamelen. Het vet kan samenklonteren waardoor de doorstroming stagneert met mogelijk cellulite tot gevolg. Dit vetweefsel bevindt zich vooral in het onderhuidse bindweefsel (dit is de huidlaag die tussen de lederhuid en de spieren ligt).

Pezen, gewrichtsbanden en omhulsels van spieren bestaan uit vaster, steviger bindweefsel dat gevormd wordt door sterke gevlochten collageen bundels (gestructureerd of vezelig bindweefsel). Het is gericht op het opvangen van trekkrachten.

Daarentegen bevat de huid juist weer bindweefsel dat elastisch maar toch sterk is. Dit soort bindweefsel zit ook rondom organen die uit moeten kunnen zetten (denk aan slagaders en longen)