Parabenen, Sulfaten en Siliconen- Weg Ermee of Toch Niet?


Parabenen, sulfaten, en siliconen zijn stoffen die toegevoegd kunnen zijn aan haarverzorgingsproducten en stylingsproducten. Vaak staan deze stoffen onder ingewikkelde lange namen in de ingrediëntenlijst van een product, heb je geen idee waarom ze in je product zitten, en zijn ze zo klein afgedrukt dat je ze nauwelijks kan lezen.


Maar wat zijn dit eigenlijk voor stoffen, waarom worden ze aan producten toegevoegd, en wat kan het effect zijn op je gezondheid? In de salon krijgen we steeds meer vragen over de inhoud van de producten die we gebruiken. Hieronder een korte uitleg in Jip en Janneke-taal.

PARABENEN- Conserveermiddel

Parabenen is een verzamelnaam voor verschillende synthetische stoffen. Het wordt vrijwel uitsluitend gebruikt als conserveermiddel, en doodt oa schimmels en bacteriën. Parabenen zorgen er dus voor dat een product lang(er) houdbaar is. Er is maar een lage concentratie parabenen nodig om een product goed houdbaar te houden.

Parabenen en gezondheid. Op de vraag of parabenen een schadelijke invloed kan hebben op je gezondheid, is nog steeds geen eenduidig antwoord. Uit het ene onderzoek blijkt dat parabenen een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan en groei van tumoren (met name bij borstkanker), de resultaten van andere onderzoeken laten weer zien dat dit niet het geval is. Kortom; er heest de nodige onduidelijkheid over het mogelijke effect van parabenen op de gezondheid.

Alternatief voor parabenen. Als alternatief voor parabenen worden organische zuren gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn kaliumsorbaat, natriumbenzoaat of diazolidinylureum. Veelal wordt er een combinatie van deze stoffen gebruikt om een optimale conserverende werking te bereiken. De conserverende werking van de organische zuren is namelijk laag, en tevens afhankelijk van de PH-waarde van een product. De aanwezigheid van deze “natuurlijke” conserveermiddelen wil overigens niet zeggen dat je er geen allergische reactie op kan hebben….

Parabenen ook in voedingsmiddelen. Parabenen vind je niet alleen terug in haarproducten maar ook cosmetica, voedingsmiddelen en medicijnen. De meest gebruikte parabenen zijn methylparabeen (E218), ethylparabeen, (E215) propylparabeen (E216), butylparabeen en isobutylparabeen.


SULFATEN- Reinigingsmiddel

Sulfaten zijn, veelal goed schuimende, reinigende/ontvettende stoffen met een tweeledige werking. Ze hechten zich aan vuil (bv stylingsproducten) en vet. Vervolgens zorgen sulfaten er ook voor dat dit vuil en vet oplost in water waardoor het makkelijk weggespoeld kan worden. Het schuimende effect van een sulfaat heeft overigens geen extra reinigende werking, maar geeft de beleving van schoon en fris. Je kan je dus voorstellen dat sulfaten veelvuldig gebruikt worden in shampoos.

Sulfaten; van agressief tot mild. Sulfaten kunnen variëren van zeer mild tot zeer agressief. Agressieve sulfaten vind je in een ingrediëntenlijst terug onder de namen: ammonium lauryl sulfaat (ALS), ammonium laureth sulfaat (ALES), sodium lauryl sulfaat (SLS) of sodium laureth sulfaat (SLES). Sodium coco sulfaat is een voorbeeld van een mild reinigende sulfaat.

(Let op: een shampoo met de tekst “SLS-free” kan nog steeds sulfaten bevatten. SLS-free geeft aan dat het geen sodium lauryl sulfaat bevat, echter een andere vorm van sulfaat kan er dan toch nog inzitten. Check dus de ingrediëntenlijst als je zeker wilt weten of je een sulfaatvrije shampoo in handen hebt!)

Sulfaten en een geïrriteerde (hoofd)huid. Hoe agressiever een sulfaat, hoe meer het reinigt en ontvet. Daarmee neemt echter ook de kans op huidirritaties toe. Door het gebruik van een product met sterke sulfaten bestaat de kans dat samen met het vuil en vet, ook het natuurlijke laagje olie van het haar en de hoofdhuid wordt “weggespoeld”. Gevolg hiervan is dat het haar en de hoofdhuid kan uitdrogen en er hoofdhuidirritaties en schilfers ontstaan. Te sterke reiniging kan echt ook leiden tot vet haar en een vette hoofdhuid. Door het uitdrogende effect bestaat namelijk de kans dat de hoofdhuid oa extra talg gaat aanmaken.

Alternatief voor sulfaten, en de mogelijke nadelen. Shampoos zonder sulfaten bevatten uiteraard wel reinigende stoffen, maar deze zijn minder krachtig dan sulfaten. Ze zijn hierdoor wel milder voor je haar en hoofdhuid. Nadeel van deze zachtere reiniging is echter dat het een vergrote kans geeft op het achterblijven van talg, (huid)schilfers en stylingsproducten. Dit verzwaart je haar, en kan een negatief effect hebben op de gezondheid van je haar en hoofdhuid.

(Let op: als alternatief voor sulfaten wordt er nogal eens alcohol of op zeep gebaseerde ingrediënten aan een shampoo toegevoegd. Beiden hebben een uitdrogend effect op je haar en hoofdhuid-geen goed alternatief dus!)

Sulfaten en een slechte naam. Het gebruik van sulfaten in producten heeft in de loop van de tijd een slechte naam gekregen. Het zou je haar en hoofdhuid uitdrogen (of juist vetter maken) en sommige sulfaten zouden een negatief effect op gekleurd haar hebben.
Sulfaten vermijden dan maar? Het is afhankelijk van de gevoeligheid van je haar en hoofdhuid of je een reactie geeft op sulfaten. Aan te raden is om een product te kiezen met een mild sulfaat. Als je veel stylingsproducten (met siliconen) gebruikt is het raadzaam om je haar regelmatig te wassen met een goed reinigende shampoo. Doe je dat niet, dan blijven er resten stylingsproduct achter op je haar en hoofd. Niet echt fris (jeuk, schilfers etc), maar ook niet goed voor de kwaliteit van je hoofdhuid en haar. Bedenk dat een shampoo met sulfaten, behalve sulfaten ook verzorgende ingrediënten bevat. Deze verzorgende ingrediënten beschermen en verzorgen je haar tijdens en na een wasbeurt, en compenseren op deze manier de eventuele “schade” die ontstaat door de werking van het sulfaat.

De prijs van een sulfaat-vrije shampoo ligt over het algemeen hoger dan een shampoo die sulfaten bevat. Sulfaten zijn namelijk een stuk goedkoper dan de alternatieve reinigende stoffen.

SILICONEN-de gladmaker

Siliconen zijn synthetische stoffen die wat werking betreft doen denken aan vloeibaar plastic. Siliconen vormen namelijk een beschermend waterafstotend laagje om het haar waardoor het haar meer glanst, zacht aanvoelt, gladder oogt (geen pluis!), makkelijker kambaar is, en het het haar beschermt tegen de hitte van styling tools. Door deze eigenschappen wordt de kans op haarbreuk aanzienlijk verminderd. Daarnaast zwakken siliconen de agressieve werking van sulfaten af (hier is de werking van 2-1 shampoos op gebaseerd).

Siliconen en de vele benamingen. Je vindt siliconen niet alleen terug in shampoos maar ook in conditioners, haarmaskers en stylingsproducten. In de ingrediëntenlijst vind je siliconen vaak terug met een benaming waarin het woord Dimethicone, Disiloxane of Silicone verwerkt is. Maar let op; er zijn nog veel meer benamingen. Op internet zijn er overzichten te vinden met daarin onderscheid tussen de drie verschillende soorten siliconen.
Er zijn drie verschillende soorten siliconen; water-oplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. Veel siliconen zijn niet in water oplosbaar en spoelen bij het wassen niet uit je haar (tenzij je een diep reinigende shampoo gebruikt).

“Siliconen-build up” en de gevolgen. Bij een product met niet-wateroplosbare siliconen bestaat dus de kans dat er een laagje siliconen op je haar komt te liggen. Dit laagje (ook wel “build-up” genoemd) vormt zich vooral in je haarpunten. (De haarpunten zijn altijd meer beschadigd dan de rest van haar, en juist in deze beschadigde schubben hopen de siliconen zich op.) Het haar wordt zwaar en futloos en kan uiteindelijk afbreken. Tevens zorgt het laagje siliconen ervoor dat je haar geen verzorgingsproducten meer kan opnemen. Ook kan het leiden tot hoofdhuidproblemen zoals jeuk en roos. Je haar ziet er wel gezond uit, maar is het eigenlijk niet!

Als je stopt met haarproducten die siliconen bevatten kan je nog wel eens schrikken van de echte conditie van je haar. Zoals hierboven beschreven, laten siliconen je haar er beter uitzien dan het er in werkelijkheid aan toe is. Stop je met siliconen dan kan je haar er in één keer een stuk droger en doffer uitzien. Ook kan het plots beter gaan krullen omdat het minder zwaar wordt.

Alle haarproducten met siliconen in de ban doen? Dat is helemaal niet nodig. Gebruik je veel stylingsproducten met siliconen, was je haar dan regelmatig met een goed reinigende shampoo om een afsluitende siliconenlaag te voorkomen. Krijg je last van je hoofdhuid door deze sterke reiniging, gebruik dan stylingsproducten met water-oplosbare siliconen of producten die helemaal geen siliconen bevatten. Belangrijkste is dat je voorkomt dat er een laagje siliconen in je haar ontstaat.