Medical Taping bij hooikoorts

Niesbuien, jeukende ogen en gehemelte, een loopneus, benauwdheid en een koortsig gevoel. Dit zijn allemaal klachten die bij hooikoorts kunnen voorkomen. 

Hooikoorts is een (te) heftige allergische reactie op pollen van grassen, bomen en struiken en circa 20% van de Nederlandse bevolking heeft er in meer of mindere mate last van. Door deze heftige reactie van het immuunsysteem zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op en maken vocht aan om de vreemde stof, in het geval van hooikoorts een pol of zaad, naar buiten te drijven. Ook niezen is een manier om de indringer buiten het lichaam te krijgen. Daarnaast kunnen de spiertjes van de luchtwegen verkrampen waardoor het benauwde gevoel nog erger wordt. 
Prima reacties als er een verkeerde “indringer” bv een verkoudheidsvirus het lichaam binnenkomt, maar een beetje te heftig als het om een graspol gaat.

Er bestaat medicatie die verlichting biedt bij hooikoortsklachten, maar deze hebben vaak bijwerkingen zoals moeheid en slaperigheid. Er is echter een alternatief; KINESIOTAPE! 

Tape, bindweefsel en immuunsysteem

In het kort: Bij het tapen tegen hooikoortsklachten wordt de tape op de rug aangebracht, in het gebied tussen ruwweg de schouderbladen en de onderste ribben. (In dit gebied ligt de zenuwaansturing van de longen). Door de kalmerende werking van de tape wordt ten eerste het longgebied weer tot rust gebracht (minder benauwd gevoel door spieren die ontspannen). Daarnaast kan er weer rust komen in het onderliggend bindweefsel (waar een groot deel van de allergische reactie plaatsvindt) wat op zijn beurt weer positief is voor het immuunsysteem. Dit immuunsysteem zal minder heftig gaan reageren op onschuldige indringers.

De kinesiotape is elastisch en niet te vergelijken met de conventionele tape die ingezet wordt bij sportblessures. Door de tape met een lichte rek op de huid aan te brengen wordt er een prikkel richting diverse lichaamssystemen gegeven (zie uitleg in de paragraaf hierboven).

Positieve resultaten bij pilot studie

Bij een pilot studie uit 2016 is gebleken dat ruim 80% van de proefpersonen flinke verlichting blijkt te hebben na aanbrengen van kinesiotape. De kalmerende werking van de tape op zowel het allergische reactiemechanisme als het bindweefsel lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Wil je meer weten over de pilot studie en de werking, klik dan hier en je wordt naar de website van Fysiotape geleid. Daar vind je het artikel dat ten grondslag ligt aan deze tekst en ook de resultaten van de pilot studie. 

Zelf heb ik de tape natuurlijk uitgeprobeerd maar uiteraard heb ik het ook op andere personen getest, en deze resultaten zijn (vooralsnog) allemaal positief al verschilt het resultaat per persoon.

De tape aanbrengen en afhalen

De tape moet bij voorkeur minimaal 5 tot maximaal 7 dagen op de rug blijven zitten. In deze periode is de kans groot dat de hooikoortsklachten aanzienlijk verminderen zonder dat er hooikoortsmedicatie gebruikt wordt. Vaak is eenmalig aanbrengen genoeg om het hooikoortsseizoen door te komen. Wanneer de klachten aanhouden of terugkomen kan vaker tapen een optie zijn.

Ik gebruik Pino Tape. Met deze elastische tape kan je gewoon douchen,  het is sneldrogend en heeft een extra sterke kleefkracht waardoor het goed blijft zitten. Daarnaast is het latex vrij en bevat het uiteraard geen medicinale toevoegingen. Je kunt bij mij kiezen uit meerdere kleuren tape; van fel lime groen tot huidskleur.

Om de tape makkelijk van de huid te krijgen, kan je de tape insmeren met een vettige substantie (bv (olijf)olie of een zonnebrandolie), even laten inwerken, en je kan de tape dan eenvoudig van de huid rollen. (Alleen water heeft niet veel zin aangezien de lijmlaag van de tape niet makkelijk oplost in water.)

Contra-indicaties

Er zijn omstandigheden waarbij niet getapet mag/kan worden.

-Trombose (de tape zet de bloedcirculatie aan)

-Zwangerschap (tape kan een segmentale invloed hebben)

-Diabetes (tape kan de behoefte aan insuline beïnvloeden)

-Extreem dunne huid

-Beschadigde huid (wonden)

-Oedeem obv nier- of hartklachten

Tarieven & Afspraak maken

Voor de eerste keer tape aanbrengen is het tarief €17,50. Voor een tweede keer aanbrengen is het tarief € 12,50.

Nieuwsgierig of deze tapemethode bij hooikoorts voor jou werkt, maak dan een afspraak via de website of bel/app naar 06-81387993.  

Online afspraak maken? Klik hier en selecteer de categorie “Massagepraktijk”. Kies vervolgens de behandeling die je wenst.